Hoe herken je een goede buurt om te kopen?

Hoe herken je een goede buurt om te kopen?

Buurten en wijken hebben een levenscyclus. Sommige buurten worden met subsidies van de stad opgewaardeerd en trekken jonge gezinnen aan, andere verouderen samen met hun bewoners. Hoe herken je een buurt waar het goed wonen of bouwen is?
 

Goed onderhouden huizen en tuinen

Het is evident: in een buurt waar het goed wonen is, zijn de huizen en tuinen meestal netjes onderhouden. De mensen wonen er graag, zijn trots op hun woning en dragen er zorg voor. Afbladderende verf aan de gevel, rolluiken die heel de dag dicht blijven, overwoekerende tuinen... zijn meestal symptomen van een buurt die op zijn retour is.

Veel jonge families

​Zijn er veel jonge families in de buurt? Dat betekent meestal dat er in de nabije omgeving ook scholen, sportclubs, parken, andere faciliteiten voor ontspanning… zullen zijn. Jonge gezinnen zijn meestal bereid om iets verder te rijden om boodschappen te doen. Soms ruilen ze de nabijheid van winkels graag in voor wat meer rust, dat is een kwestie van prioriteiten.

De wagens op de oprit

​Er is geen ontkennen aan: voor de Belg is de auto een statussymbool. Dat betekent niet dat je per se op zoek moet naar een straat waar enkel luxe-SUV’s geparkeerd staan, maar je herkent vast het verschil tussen goed onderhouden wagens die netjes op de oprit staan, en verroeste wrakken die nonchalant her en der op het voetpad of fietspad achtergelaten werden. 

Samenhorigheid

In wijken of straten waar het goed wonen is, komen de mensen buiten om met elkaar te praten. ’s Zomers is er misschien een speelstraat of spelen kinderen van verschillende gezinnen samen in de tuin of een parkje. Het is een teken dat mensen zich veilig en geborgen voelen en ze er samen een leuke buurt van willen maken. Het is daarom belangrijk om op verschillende momenten in je favoriete buurt langs te gaan.

De drempel om zomaar aan te bellen en bewoners naar hun welbevinden te vragen is misschien hoog, maar je kan bijvoorbeeld wel iets gaan kopen bij de buurtslager op een druk moment om te zien of mensen er met elkaar praten, elkaar met de voornaam aanspreken etc.

Huizen te koop

Een moeilijke indicator om correct in te schatten: het aantal huizen dat te koop staat. Wanneer er veel huizen te koop staan, kan dat betekenen dat vastgoedfirma’s toekomst (en winst) zien in de buurt. Evengoed kan het een teken zijn van een buurt waar iedereen snel weg wil, bijvoorbeeld omdat de bouw van een groot winkelcomplex of een drukke steenweg gepland staat.

Bron: Immoweb