De voor- en nadelen van kangoeroewonen

Wil je zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Dan is kangoeroewonen misschien wel iets voor jou!

Met zijn allen worden we – gelukkig – meer dan een jaartje ouder. Toch komt er een dag waarop alles wat moeizamer gaat en dan is extra hulp of sociaal contact zeker welkom. Een mooie oplossing hiervoor is kangoeroewonen of zorgwonen.

Twee partijen of gezinnen wonen dan samen onder één dak maar toch apart, en het liefst voor een langere periode in een eengezinswoning of een tweewoonst. De twee partijen beloven daarbij om voor elkaar te zorgen. In de meeste gevallen wonen twee generaties samen: een zoon of dochter met zijn ouder of beide ouders. Dat heeft zijn voordelen, maar er is ook een lange realisatieweg af te leggen.
 

Voordelen

Wanneer een kind samenwoont met een ouder, zijn voor deze beide partijen de voordelen het grootst.

1. Financieel goedkoper

  • Als je bouwt op een bouwgrond, dan kan je de kosten delen.
  • Verbouw je? Dan geldt er een lager btw-tarief (6 % i.p.v. 21 %).
  • Doorgaans kan je goedkoper wonen als je samenwoont, want de kosten worden gedeeld, bijvoorbeeld op een babysit, of benzine.

2. Hulp en zorg voor elkaar

  • De oudere generatie kan zorgen voor de opvang van de (klein)kinderen en huisdieren.
  • Omgekeerd zorgt de jonge generatie voor zware klussen of andere werkjes.
  • Beide genieten van extra sociaal contact. Voor de oudere generatie is dit een effectieve oplossing tegen vereenzaming.

pexels-photo-131777

Nadelen

Elk voordeel heeft zijn nadeel en dat is zeker zo het geval wanneer je met meerdere mensen samenleeft. Dit zijn mogelijke nadelen:

1. Extra kosten

Een bestaande woning aanpassen of uitbreiden, brengt extra kosten met zich mee.

2. Gebrek aan privacy

Aangezien je onder hetzelfde dak leeft, ervaar je een minder gevoel van privacy. Je kan dan best goede afspraken maken over vrije tijd en samenzijn.

3. Wat bij familieruzie?

Een familieruzie is nooit volledig uit te sluiten. Maak daarom afspraken over de verwachtingen, het financiële aspect en de eigendom. Zo is er duidelijkheid voor beide partijen, ook na een eventuele stopzetting van het kangoeroewonen.

 


Bron: Zimmo
Auteur: KC
Bron: Gids Kangoeroewonen en Inter-vzw.
Beelden: Young Budget Homes en Qubo.be