5 zaken die je best in het oog houdt als je een woning bezoekt

5 zaken die je best in het oog houdt als je een woning bezoekt

Heb je tussen de zoekertjes je ideale woning gevonden? Goed nieuws! Laat je wel niet meeslepen in je enthousiasme en blijf alert tijdens de rondleiding. Bekijk de hele woning grondig. We sommen 5 zaken op die je zeker niet over het hoofd mag zien.

Tijdens een rondleiding in een leuke woning gaat je aandacht vooral naar het interieur en de mooie afwerking. Probeer verder te kijken, zodat je geen problemen mist. Zie je toch iets dat niet in orde is? Leg dit dan op tafel tijdens de onderhandelingen en hou rekening met de renovatiekost als je een bod uitbrengt.

1. Het dak

Ga tijdens je bezoek even naar buiten en bekijk het dak. Let zeker op de nok: die moet mooi recht zijn en mag niet doorhangen. Hangt de nok wél door of zie je andere problemen? Hou er rekening mee dat een dakrenovatie of een nieuw dak behoorlijk veel geld kost – en dus een hap uit je beschikbare budget zal nemen.

2. De vloeren, muren en plafonds

Kijk kritisch naar de vloeren, de muren en de plafonds van de woning die je bezoekt. Als er problemen zijn met de structuur van het gebouw, dan zie je dat vaak op deze plaatsen. Barsten, oneffenheden … laat je dus best even door een specialist onderzoeken. Ook vochtproblemen merk je meestal op muren, vloeren en plafonds. Zie je schimmelvlekken of een verkleuring van het behang? Wees dan alert.

3. De technische installaties

Vraag de verkoper of makelaar of je de elektrische, sanitaire en verwarmingsinstallaties mag bekijken. Probeer ook zeker te achterhalen wanneer ze geplaatst werden. Installaties die meer dan 10 à 15 jaar oud zijn, zijn stilaan aan vervanging toe. Bekijk ook het rendement van de boiler en de verwarmingsketel. Een nieuwe ketel zorgt voor een hoger rendement, waardoor je de kosten heel snel terugverdient.

4. Natuurlijk licht

Er bestaan vandaag tal van leuke verlichtingen, maar onderschat het belang van natuurlijk licht niet. Natuurlijke lichtinval zorgt voor licht en warmte, en betekent dus een flinke besparing op je energierekening. Bovendien zorgt natuurlijk licht er ook voor dat er zich minder schimmels kunnen vormen in huis.

5. De oorspronkelijke plannen

Vraag aan de verkoper of makelaar of je de oorspronkelijke plannen van de woning kan bekijken. Werd er door de jaren heen bijgebouwd? Informeer je dan goed bij de dienst stedenbouw. Als je een woning koopt waarvan een deel niet vergund is, ben jij als eigenaar namelijk verantwoordelijk voor het aanpassen van de bouwovertreding.

Klaar om woningen te bezoeken?

Heb je al onze tips doorgenomen en ben je klaar om woningen te bezoeken? Neem dan contact op met de verkoper van jouw ideale huis of appartement via onze website.

Bron: Immoweb